Katoava kasvio on kirje, jonka kirjoitan uhan alla olevalle luonnolle.

Teoskokonaisuudessa valokuvaan Suomen uhanalaisia kasvilajeja niiden kasvupaikoilla. Valokuvista teetän pigmenttiprinttejä, joiden pintaa kaiverran metallisella raapekynällä. Valokuvaamani kasvit katoavat Suomen luonnosta ja niin myös Katoavan kasvion valokuvista – kaiverrusjälki saa ne lopullisissa teoksissa hohtamaan valkoisena.

Teoskokonaisuudessa on tärkeää matkustamisen ele, jonka teen osoittaakseni kunnioitusta. Etsiydyn uhanalaisten kasvien luokse, käyn ikään kuin tervehtimässä niitä ennen kuin ne katoavat. 

Kokonaisuus koostuu silmälläpidettävistä, vaarantuneista, erittäin uhanalaisista ja äärimmäisen uhanalaisista kasveista. Mitä uhanalaisempi kasvi on, sitä enemmän valokuvaa kaiverran. Uniikeista teoksista muodostuu lukuisten kasvikuvien kokoelma, Katoava kasvio.

Katoava kasvio, Nuoret 2023, Helsingin Taidehalli.

Hietikkosara, 2023. Kaiverrus pigmenttiprintille, 30,8x37,8 cm.

Rohtokoirankieli, 2023. Kaiverrus pigmenttiprintille, 30,8x37,8 cm.

Sorsanputki, 2023. Kaiverrus pigmenttiprintille, 30,8x37,8 cm.

Rantaruttojuuri, 2023. Kaiverrus pigmenttiprintille, 30,8x37,8 cm.

Katoava kasvio, Nuoret 2023, Helsingin Taidehalli. Kuva: Patrik Rastenberger

Uoma on kohta, josta jokin on kulkenut niin, että liikkeestä on jäänyt painauma. Se on uurros, jossa materiaa on aiemmin ollut, mutta nyt koverrettu pois. Uoma rajautuu ulos ympäröivästä, syntyy ja syvenee vähitellen.

Uoma koostuu kaiverruksista pigmenttiprinteille. Teokset syntyvät halusta kurkottaa kuvaa kohti, niihin säilöttyihin muistoihin. Olen valokuvannut rantakallioita vuosina 2017–2021 Porvoon saaristossa ja Helsingin Marjaniemessä: paikoissa, joissa koen erityistä kuuluvuutta. Kallioiden uomiin on kerrostunut kivimaterian lisäksi muistoja ja kokemuksia, joiden äärelle palaan teosteni kautta.

Valokuvaan syntyy kaivertaessa ikään kuin toinen ulottuvuus. Käteni johdattaa sellaisen kuvan alueelle, jonne pelkällä katseella, valokuvalla, ei ole mahdollista päästä. Työskentelen Tapio Wirkkalan tavoin silmät sormenpäissä. Tutkin, mitä ja miten käden on mahdollista nähdä. 

Valokuvien lisäksi olen kaivertanut luonnonkiviä kuten kuvia. Kiviä muokkaamalla muutan ne muistoiksi, jäljiksi kohtaamisesta. Teokset syntyvät kädenjälkeni ja alkuperäisen materiaalin yhdistelmästä. Kokonaisuus kutsuu tuon kynnyksen äärelle, kahden maailman leikkauspisteeseen, Uomaan.Kotimatkalla / På väg hem (2020) on kahden kirjan kokonaisuus, joka kertoo isovanhempieni poluista osana Suomen sotalapsijärjestelyä. Kirja valottaa Suomen historiaa henkilökohtaisuuden kautta. Lähtökohtana on kysymys siitä, millaisen jäljen juurettomuuden kokemus jättää ihmiseen. Mitä merkityksiä sotalapsen oma koti kantaa? Kirjakokonaisuus kertoo tekstien ja valokuvien avulla irrallisuudesta, kaipuusta, kotiutumisen vaikeudesta ja henkilökohtaisista paratiiseista. 

Kotimatkalla / På väg hem on kahden kooltaan identtisen kokoisen valokuvakirjan yhteen laatikkoon pakattu viimeistelty kokonaisuus. Diptyykkimäisyys tukee kirjaparin teemaa: Heinänen on saanut aiheensa isoäitinsä ja isoisänsä kokemuksista sotalapsina Ruotsissa. Millaisen jäljen juurettomuus jättää ihmiseen? Valokuvaaja käsittelee traumaattista kysymystä herkkäviritteisten, symbolisten kuvien ja lyhyiden tekstien kautta, aineistoja graafisessa suunnittelussaan eloisasti yhdistellen. Kirjan henkilökohtaisen, tunteikkaan kokonaisuuden viimeistelee niteitten käsityömäinen sidonta.

–Photobook award 2020
www.photobookaward.fi


“Muistojen laatikossa on kaksi erillistä kirjaa, kaksi toisiinsa kietoutuvaa elämäntarinaa. Koskettava teos kokoaa tekijän isovanhempien sotalapsihistorian yhteen valokuvien, haastattelujen, kirjeiden ja arkistomateriaalin avulla. Harkittu värimaailma, upea kuvataitto, kaunis painojälki, typografian pienet yksityiskohdat sekä laadukkaat materiaalivalinnat ja sidosasu luovat arvokasta sisältöä ilmentävän muodon.“

–Kauneimmat kirjat 2020
www.kauneimmatkirjat.fiKotimatkalla/På väg hem
Kärä lilla Soili & Litet svårt att förstå

88&88 sivua
148x210mm
Editio 300, numeroitu
Suomi/Ruotsi

Valokuvat ja graafinen suunnittelu
Pauliina Heinänen

Reproduktio
Petri Kuokka/Aarnipaja Ky

Kirjapaino ja sitomo
Tallinna Raamatutrükikoda Oü

Teosta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Suoraan taiteilijalta: 35 €
postitus Suomeen alkaen 6,9 €

Laita s-postia osoitteeseen: pauliina.heinanen (at) gmail.com